Guia del resident d'Oncologia Mèdica

Cap de la Unitat Docent:
Miguel Ángel Seguí Palmer

Tutores:
Elsa Dalmau Portulas, Yolanda García García

Contacte:
93 723 10 10 ext. 81919
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Places acreditades: 2 per any

 

Resum el programa MEF

L'especialitat

L’especialitat d’Oncologia Mèdica integra múltiples àrees de coneixement en una sola especialitat mèdica complexa, on s’inclouen la biologia molecular dels tumors, la investigació translacional i clínica, i el tractament mèdic complex, amb la cura del pacient i l'entorn.

És una especialitat en constant canvi, amb integració constant de coneixement, que a nivell de tractament pivota actualment sobre la quimioteràpia clàssica, els tractaments anti-diana molecular, la immunoteràpia i les teràpies de suport.

A més, la relació amb altres especialistes és clau en la valoració del pacient, que es fa de forma multidisciplinar i transversal en els comitès de tumors dividits per àrees de coneixement amb un model de medicina centrada en el pacient. En aquests comitès, el coneixement sobre la història natural, opcions terapèutiques i pronòstic és primordial en la presa de decisions amb una visió fonamental de l’oncòleg mèdic.

Els residents d’Oncologia Mèdica poden tenir inquietuds diverses i desenvolupar-les en el marc de l’especialitat, des d’un àmbit d’investigació (bàsica, translacional o clínica), o clínic (tractament mèdic, suport del pacient i pal·liació), o la combinació d’ambdues.

Descripció del Servei

El Servei d’Oncologia Mèdica del Parc Taulí té com a objectiu oferir una assistència oncològica àgil, coordinada, integral, personalitzada i de qualitat centrada en el pacient, tant de forma programada com urgent, als malalts de la nostra població de referència on, amb el màxim nivell d’eficiència, s’integrin l’assistència, la docència i la recerca.

Som un servei de referència dins la nostra àrea d’influència en diverses àrees de patologia, capaç de donar resposta al nostre compromís social, amb la competència i la excel·lència dels seus professionals.

Tots els professionals que integren l'equip col·laboren i participen en un projecte de grup, implicant-se en la millora contínua de l'assistència, tant en aspectes de planificació, gestió i organització com d’execució, així com en les tasques de docència i investigació.

Des del Servei, existeix una especial preocupació per formar residents amb capacitats en totes les àrees de coneixement, i ajudar-los durant el seu període de residència a adquirir totes les competències necessàries per al futur desenvolupament de la seva activitat professional.

L’activitat assistencial es duu a terme en tres àmbits diferents:

  • Àrea d’Hospitalització, on es duen a terme processos de diagnòstic complex, tractament de complicacions i suport de símptomes.
  • Àrea d’Hospital de Dia, on s’administren els diferents tractaments oncològics parenterals o suport transfusional, i on s’atenen pacients amb complicacions agudes derivades del seu procés oncològic.
  • Àrea de Consultes Externes, on està centrat el major volum d’activitat, amb primeres visites, visites de tractament i de seguiment de pacients ambulatoris.


Es participa també en el desenvolupament i aplicació de diferents assajos clínics que inclouen els àmbits assistencial i de recerca, per tal de poder oferir als nostres pacients els millors tractaments i l’accés als nous fàrmacs.

El Servei d’Oncologia Mèdica duu a terme una important activitat docent tant de pregrau (estudiants de Medicina) com de postgrau, en la formació MIR de l’especialitat. S’imparteixen classes teòriques i pràctiques de l’especialitat d’Oncologia a la Unitat Docent de la Facultat de Medicina de la UAB.

Estructura del Servei

Àrea d’Hospitalització

L’àrea d’hospitalització del Servei d’Oncologia està ubicada a la 8a planta, compartint dispositius amb el Servei de Medicina Interna i Hematologia. Compta amb dos metges especialistes en Medicina Interna adscrits al servei.

S’hi atenen pacients amb patologia oncològica de nou diagnòstic o ja diagnosticats que presenten complicacions durant el curs evolutiu de la malaltia.

Hospital de Dia

En aquesta àrea s’atenen i es tracten en règim ambulatori diverses patologies i procediments de l’apartat anterior que no requereixen hospitalització.

Aquesta àrea està compartida amb el Servei d’Hematologia. Consta de 11 boxs equipats y 10 butaques. Oferim un horari d’atenció continuada de 8 a 22 h de dilluns a dijous i divendres fins les 20 h. S’ubica a la 2a planta de l'edifici Taulí Nou. Hi ha sempre un resident amb supervisió d’adjunt (oncòleg o internista adscrit al servei) responsable d’atendre tant les visites urgents dels pacients que acudeixen directament a hospital de dia, com les derivades des d’Urgències i/o Consultes Externes. Disposem en aquesta àrea d’una agenda i consulta per a monitorització de pacients post-alta o amb complicacions mèdiques valorades a Hospital de Dia que requereixen monitorització però no ingrés

L’activitat en aquesta àrea comprèn:

  • Administració de quimioteràpia / immunoteràpia endovenosa.
  • Transfusió d’hemoderivats i administració de ferro endovenós.
  • Administració de bifosfonats, immunoglobulines, anticossos monoclonals, antifúngics, etc.


així com altres activitats dirigides a facilitar el diagnòstic i tractament del pacient oncològic amb la finalitat de minimitzar els ingressos hospitalaris i potenciar l’atenció ambulatòria especialitzada.

Consulta Externa d’Oncologia Mèdica

L’àrea de consulta externa esta constituïda per set despatxos, destinats a visites convencionals o programades.

Cada dia visiten simultàniament 4-7 oncòlegs. L'activitat està organitzada en agendes de tractament i seguiment, amb primeres visites, i s’organitza depenent de la patologia de forma individual o en unitats funcionals amb els serveis quirúrgics involucrats en la cura del pacient. Hi ha 40 agendes setmanals en funcionament amb un promig de 20 visites per agenda; atenent un total de 38 primeres visites setmanals i 440 visites successives setmanals.

L'hospital de dia i l’àrea de consulta externa estan connectades físicament i es realitzen una mitjana de 320 tractaments per setmana.

Professionals

  • Director de Servei
  • Oncologia Mèdica (11 adjunts)
  • Metges internistes adscrits al servei (2 adjunts)
  • Residents (2 per any de residència)