Guia del resident d'Oftalmologia

Cap de la Unitat Docent:
José Gràcia Martínez

Tutora:
Nathalie Eunice Gutiérrez Lemus

Contacte:
93 723 10 10 ext. 81519
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Places acreditades: 1 per any

 

Resum el programa MEF

L'especialitat

L’Oftalmologia és l’especialitat medicoquirúrgica que es relaciona amb el diagnòstic i tractament dels defectes de l’aparell visual. Amb l’otorinolaringologia i la dermatologia, constitueix una de les anomenades especialitats de la primera generació. Històricament fou la primera en assolir l'acreditació acadèmica i l'acceptació social com especialitat.


El procés històric que va conduir a la constitució de l’Oftalmologia com especialitat mèdic-quirúrgica diferenciada respecte a la Medicina i la Cirurgia General ha continuat operant en l’especialitat, produint àrees de coneixement i activitats específiques:

 • Segment anterior: Còrnia. Cristal·lí. Úvea anterior. Glaucoma.
 • Segment posterior: Retina mèdica. Úvea posterior. Retina quirúrgica.
 • Annexes oculars: Neurooftalmologia-Estrabisme. Òrbita. Sistema lacrimal. Oculoplàstica
   

Descripció del servei

El Servei d’Oftalmologia de l’Hospital de Sabadell inicia l’any 2006 la formació de residents en l’especialitat (MEF). El programa té una durada de 4 anys, en què s’estableixen les rotacions per les diferents unitats, per tal d’assolir una formació completa en totes les àrees de l’especialitat.

El Servei d’Oftalmologia es troba ubicat a la planta baixa de l’edifici Taulí, disposant de 5 consultoris, 4 despatxos per a proves complementàries i 1 sala de treball-estudi. L’activitat quirúrgica es realitza íntegrament al Centre Quirúrgic Ambulatori, de manera que no hi ha una àrea específica d’hospitalització per a pacients oftalmològics.

Estructura del Servei

El Servei està organitzat per subespecialitats. Cada subespecialitat té els seus dies de quiròfan i de consultes. Els pacients procedents de l'ambulatori són derivats a les diferents subespecialitats per poder atendre la seva patologia, i tenen un metge de referència.

Els pacients que presenten cataractes no tenen un metge de referència, entren en una llista d'espera comuna i són operats pels diferents metges del servei.

Les consultes externes funcionen cada dia. Hi ha un quiròfan assignat a Oftalmologia cada matí, i quiròfans per les tardes.

Les urgències oftalmològiques són ateses cada matí en el servei d'oftalmologia, i per les tardes i festius són ateses a l'Hospital de Terrassa on els residents de l'Hospital Parc Taulí participen en els torns de guàrdies.

Professionals

El Servei està format per 18 adjunts, distribuïts en diferents àmbits de treball.

 • Departament de Còrnia
 • Departament de Glaucoma
 • Departament de Oculoplàstica
 • Departament de Patologia Infantil i Neuro-oftalmologia
 • Departament d'úvea anterior
 • Departament de Retina
 • Departament d'Urgències
 • Atenció Primària

El servei compta amb el suport d’un administratiu.